10 gode råd når du arbejder i højden i 2021
Uanset om du arbejder i højden i ny og næ, eller om du gør det hver eneste dag, så er dit fokus på det at arbejde i højden yderst vigtigt.
Det kræver kun en fejltagelse af ændre en rutineopgave til en faldulykke med alvorlig personskade eller i værste fald en dødsulykke.
Gå aldrig baglæns på et tag! Træd kun der hvor du kigger eller på det du kan se!
Hvad er det at arbejde i højden?
At arbejde i højden henviser til enhver type arbejde der indebærer en risiko for at falde og derved komme til skade.
Det kan være fra en stige, en tagkant, gennem et hul i gulvet/trædefladen, ja selv fra ladet af en lastbil under af-/pålæsning.
På tage med en hældning under 15 grader skal der træffes sikkerhedsforanstaltninger hvis der er mere end 3,5 meter fra tagkanten og ned til underlaget, terræn eller et andet underlag som fx et fladt tag på en lavere bygning.
OSHA kræver faldbeskyttelse ved 4 fod i den generelle industri og 6 fod i byggebranchen.
Læs mere om faldsikring på tag her.
10 tips til at mindske risikoen ved at arbejde i højden.
1. Sikkerhedsrækværk.
Når det er muligt, brug sikkerhedsrækværk.
Det er en kollektiv/passiv beskyttelse, det er den nemmeste og mest anbefalelsesværdige måde at sikre medarbejdere/personel mens de udfører deres arbejde.
Det kræver ikke træning eller ekstra udstyr, da de skal ikke gøre noget aktiv for at være sikret, udover at blive indenfor rækværket.
Der findes et sikkerhedsrækværk til næsten alle typer tag, fritstående ikke-penetrerende rækværk, fastmonteret rækværk, metaltage med flere.
Uanset hvilken løsning du vælger, vil du opdage, når det først er monteret, at sikkerhedsrækværk, er den nemmeste faldsikring at have efterfølgende.
2. Vælg det rette PPE.
Hvis du vælger at bruge Personel Fall Arrest Systems (PFAS), skal du sikre dig at du vælger det rigtige udstyr. Alle full-body harness (faldsikringssele) der opfylder ANSI standarder vil yde samme sikkerhed, uanset pris.
Nogle gange kan prisforskellen give dig noget ekstra, nogle gange bare et navn, men andre gange en funktion som du enten opnår eller må undvære, såsom ekstra D-ringe, brandsikkert materiale eller sikkert design.
Udstyr kan også koste mere, blot fordi det har en bedre komfort ved brug.
Undersøg derfor markedet og beslut dig for hvilke løsning du behøver og er bedst for dig.
Skal der fx svejses er det ikke sikkert at et standardnylon sæt vil have den beskyttelse mod varme som du har behov, der ville det nok være bedre at vælge en faldsikringssele i kevlar. Komforten er vigtigt, men det vigtigste er at det er justerbart så det passer til brugeren, og ikke mindst at det virker som det skal.
Lanyards skal ligeledes vælges nøje. Alt efter højden du arbejder i, vil en lanyard med falddæmpning ikke nødvendigvis beskytte dig.
Det kan i stedet kan det være nødvendigt med en tilbagetrækkelig lanyard.
Hver situation er forskellig, så du er nødsaget til at vurdere dine arbejdsforhold og opgaven, således du kan vælge det udstyr der rent faktisk beskytter dig bedst muligt.
Se vores udvalg af livliner.
3. Inspicere dit PPE.
Nu har du det rette udstyr du skal bruge til kunne udføre din arbejdsopgave sikkert.
Men det betyder dog ikke noget hvis det slidt, defekt eller har været for misbrug. Faldsikringsseler og lanyards skal efterses årligt, helst oftere, af en kompetent person (en med erfaring og viden om at se efter defekter, og autoritet til at udskifte udstyret).
Det er vigtigt at brugeren kontrollerer udstyret hver gang inden brug.
Alle der skal bruge udstyret skal vide hvad de skal kigge efter, hvad der kan accepteres og hvilke tiltag de skal tage hvis der er defekter eller lignende. Det kan være forskellen på liv eller død!
4. Vær sikker på din frihøjde.
Du kan iføre dig alt det sikkerhedsudstyr du vil, men hvis det ikke bremser/stopper dig inden du rammer underlaget, så er det nyttesløst.
Det lyder måske som ”sund fornuft”, men det er overraskende nemt at gå galt i byen her.
Det er ikke usædvanligt at gå ind på en byggeplads og opdage mandskab der er i gang med opgaver hvor de arbejder i højden. Man kan se personelt arbejde 10-12` højde fra underlaget, iført en 6`lanyard med PEA (Personel Energy Absorber).
Umiddelbart kan det virker som om det fungere fint, men der er flere årsager til at det gør det ikke.
Først skal du tilføje 3,5`afstand for at tage højde for din PEA, allerede her bliver din lanyard 9,5`, så medmindre du er 6`høj er dette en ret dårlig nyhed for dig.
Den faktiske faldafstand skal ikke kun omfatte længden på din lanyard når den er installeret, men også din kropslængde under D-ringen men også din sele og ankerpunktet. Du skal regne med cirka 18,5` førend din lanyard på 6`er en sikker løsning.
Du skal altid beregne minimumsafstanden til underlaget INDEN du bruger systemet.
5. Vælg det korrekte ankerpunkt.
Indtil dette punkt, har du måske indset at der er mange faktorer i spil når det drejer sig om faldsikring, specielt PPE.
Men vi er først kommet i gang med det nu. Hvad nytter det rigtige udstyr, faldsele og lanyard, hvis ikke dit ankerpunkt holder? Svaret er enkelt: Ingenting!
Men hvad udgør så et acceptabelt ankerpunkt?
Det er ikke et pvc-rør, heller ikke dekorative installationer på taget. Et ankerpunkt er kun acceptabelt hvis:
1. Det er designet og godkendt af en professionel, der har beregnet de forventede belastninger.
2. Eller det klart kan håndtere en belastning på 5.000 pund.
Meget inventar kan ikke holde til den belastning.
Konstruktionsstål med en ordentlig bjælkeklemme? Ja da.
Et specielt fremstillet ankerpunkt? Ja da, hvis det er installeret korrekt.
Vi har et kompatibelt, transportabelt og designet ankerpunkt.
Det er let at installere og bruge. Se vores Kee Anchor® portable Deadweight Anchor System.
https://kee-safety.dk/products/kee-anchor
6. Vælg det rigtige udstyr til at arbejde i højden. (Stillads vs. Lift vs. Stige).
Som en faldsele ikke er en one-size-fits-all, så er faldsikring det heller ikke.
Nogle gange vil et stillads være den mest optimale løsning.
Det f.eks være når du skal male huset eller pudse vinduer.
I de fleste tilfælde vil du kunne udstyre stilladset med gelænder/rækværk, så er din faldsikring adresseret.
Der hvor stillads ikke er en mulighed, må du ty til en lift.
Afhængigt af lift type er det ikke sikkert du har brug en sele og line, som når du f.eks du bruger en sakse-lift.
Der hvor du bruger en stige bliver kravene lidt vanskeligere – dette er beskrevet i afsnit 8.
Mobile holdbare stilladser kan ofte erstatte en stige, som vores Easi-Dec-System.
Men i sidste ende er det vigtigt du kender situationen og hvilken type system der kræves, hvad enten det er en stige, lift, stillads eller en anden løsning.
7. Korrekt brug af lift og udstyr.
Mange faktorer spiller ind så tingene ikke går galt ved brugen af lift. Dette kræver derfor en større uddybelse, men det skal nævnes, at der dog er behov for faldbeskyttelse i forbindelse, at arbejdet på lift.
Men der er dog behov for at nævne faldbeskyttelse i forbindelse med arbejde i en lift. Det ses desværre for ofte, at en person der arbejder i bom lift ikke er korrekt fastgjort.
Korrekt fastgjort betyder ikke kun, at de skal fastgøres til det konstruerede ankerpunkt, der er designet til liften, det betyder også at de ikke kan vikle deres line omkring rækværket i liften, samt de kan bruge en lanyard der beskytter dem ift. den højde de arbejder i, se ovenfor vedr. faldafstand.
Men sakselifte er det lidt anderledes. På den lokation du arbejder på, kan bygherre, entreprenøren eller opgave kræve at du sikrer dig selv til liften, men der er ikke noget lovkrav.
Dog i det øjeblik du glemmer at lukke lågen eller montere kæden, skal du være opmærksom på, at du ikke længere er fuldt beskyttet, og overtræder reglen om faldsikring.
Det er meget enkelt, hold fødderne godt plantet på platformen, begge to!
8. Brug stigen rigtigt.
Lad være at antage at bare fordi du har en stige derhjemme, at du ved hvad du gør. Ved ud hvad man siger om at antage? Folk kommer til skade pga. det. Stiger er ofte årsagen til mange industri- og arbejdsulykker, simpelthen fordi vi tager deres anvendelse for givet. Stiger er velkendte, når vi skal male stuen, rense tagrenderne, hængejulekæden op eller skifte en pære i loftet.
Vi bruger dem så ofte, og så vi ved hvad vi gør? For vi er jo aldrig faldet ned og har slået os, vel? Stiger er farlige, og når vi bruger dem forkert, er de virkelig farlige! Inden du tager stigen i brug, bør du overveje om det er den rette løsning for at løse din opgave.
Sørg derfor at brugeren er uddannet i korrekt brug af en stige.
Det er ikke så enkelt som man umiddelbart tror.
For at håndtere en stige sikkert er der 3 grundregler man skal overveje.
1. Brug en stige der kommer 3`højere op end kanten.
2. Brug 4:1 for højde og afstand.
Som regel når du hejser stigen 4 fod, skal den 1 fod ud fra det du rejser den op af.
3. Sikre dig at du altid har kontakt med stigen 3 steder.
To ben, en hånd eller to hænder, et ben, hvilket i realiteten betyder, at du ikke kan bære noget op samtidig som f.eks en spand. Brug en anden metode til det, brug et reb eller lignende. Mindre ting kan du måske have i et bælte eller i lommen.
Hvis du gør det, så opnår du en god og sikker, arbejdssituation når du bruger en stige.
Hvad angår en trappestige eller wienerstige, syntes du måske det er almindelig fornuft at bruge den korrekt.
Du vil blive overrasket over hvor mange der misforstår klistermærket der fortæller dig ”Stå ikke på dette trin eller over” som værende ”Du kan stå på dette trin”.
Sørg for ordentlig uddannelse af alle der skal bruge en trappe- eller wienerstige.
For faste stiger, der over 24`høje, skal du sikre at alle bruger et sikkerhedssystem der inkluderer snor, sele og en kontinuerlig lodret livline (kabel eller skinne), der går over stigens højde, dette bare for at klatre op. Glem ikke overgangen fra stige til tag øverst.
Sørg for at den er beskyttet, gerne med en selvlukke sikkerhedslåge (Kee Gate) og at der er korrekt faldsikring i området.
9. Hvor og hvornår skal du bruge faldsikring.
På dette tidspunkt ved du nu en ting eller to om forskellige sikkerhedssystemer, og har måske en fornemmelse af hvad der den bedste løsning for jer og hvordan du bruger dem. Hvor har du faktisk brug for at benytte disse systemer? For dig som ikke er superbruger vil jeg hjælpe dig lidt på vej.
Der er tre faktorer i spil når man overvejer de mere krævende faldsikringsløsninger:
Sjældne, midlertidige og placering.
Hvis man kun ”sjældent” udfører et arbejde i højde, dvs. en gang pr måned eller kun efter behov. (f.eks reparation af udstyr.)
Hvis opgaven er ”midlertidig”, tager det generelt mindre end 2 timer at løse.
Se vejledning på Arbejdstilsynets website:
https://at.dk/regler/at-vejledninger/faldsikring-d-5-5/
10. Uddannelse, træning, træning.
Det er blevet nævnt op til flere gange, og det kan ikke understreges nok.
Skal dine medarbejdere arbejde sikkert i højden, skal de uddannes KORREKT! Uddannelse kræves ikke kun ved lov, og der er for meget plads til fejl og forvirring, når det kommer til en person, der prøver at beskytte sig selv i højden – uden den faglige viden eller uddannelse.
Fald fra højden er desværre årsag nummer 1 til dødsfald, i alle brancher desværre. Sørg for at uddanne dine medarbejdere med den viden de har brug for, til de er sikre i højden.
At arbejde sikkert i højden kræver forberedelse, uddannelse og beslutsomhed.
Når det kommer til faldsikring, kan du IKKE få for meget information!
Kontakt os så vi kan hjælpe dig med at forbedre sikkerheden på din arbejdsplads