Knowledge Centre / Faldsikring på tag

Faldsikring er en vigtig forudsætning for, at det bliver trygt at arbejde i højden. Her er arbejdsforholdene nemlig særligt farlige, og i løbet af få sekunder kan der opstå tilspidsede eller risikofyldte situationer.
Ved du, hvordan du bedst sikrer dine medarbejdere? Faldsikring ved arbejde på tag kan tilrettelægges på flere forskellige måder, så arbejdsopgaverne kan løses hurtigt og optimalt uden, at det indebærer en risiko for den, der udfører arbejdet. Det giver en tryghed i hverdagen.

Faldsikring på tag

Planlægning af faldsikring på tag - sådan gør du

Skal der udføres arbejde i højden? Selvom det anbefales, at der udføres så lidt arbejde i højden som muligt, kan det ikke undgås, at opgaver må løftes fra jorden. Det gælder for eksempel, når der skal lægges et nyt tag.
Først og fremmest må arbejdet i højden planlægges efter, at fald til lavere niveau ikke er en mulighed. Derfor må der etableres faldsikring på tag. Arbejdstilsynet anbefaler, at der altid anvendes kollektive foranstaltninger som rækværker, lift eller stilladser til faldsikring på tag.
Er det ikke muligt at efterkomme kollektive foranstaltninger? I nogle situationer er det ikke muligt at opstille stilladser eller lignende, og her må der i stedet anvendes individuelt faldsikringsudstyr. Læs mere generelt om faldsikring her.


Skab sikkerhed ved tagarbejde med det korrekte udstyr

Ved du, hvordan du garanterer sikkerhed ved tagarbejde for den, der sendes op i højden? I visse situationer er det ikke muligt at opstille kollektive foranstaltninger som faldsikring, når der skal løses opgaver på taget. Den individuelle medarbejder skal dog stadig sikres, så der ikke er nogen risiko forbundet med at udføre et godt stykke arbejde.
Der er mange muligheder, som kan styrke den enkeltes sikkerhed ved tagarbejde. Du må derfor vælge det faldsikringsudstyr, som egner sig bedst til den opgave, der skal løses.

Dette faldsikringsudstyr kan du med fordel benytte:

 • Seler
 • Livliner
 • Faldblokke
 • Gedetøjr
 • Falddæmper
 • Koblingselementer og karabinhager

 

Det er dit ansvar, at dine medarbejdere er bedst muligt sikret

Har du mange ansatte, der dagligt udfører arbejde i højden? Det er altid arbejdsgiverens ansvar at stille godkendt sikkerhedsudstyr til rådighed for medarbejderne, når de udfører et risikofyldt stykke arbejde.
Du giver dine medarbejdere den bedste sikkerhed ved tagarbejde med en årlig gennemgang af faldsikringsudstyret. Dette tjek skal udføres af en autoriseret ekspert, som producenten anviser.


Glem ikke at prioritere faldsikring på flade tage

Det ser farefuldt ud, når der klatres på skrå og stejle tage, og fra jorden kan det være frygtindgydende at være vidne til. Der er nemlig en stor fare forbundet med at bevæge sig oppe i højderne. Imidlertid må du ikke undervurdere, at faldsikring på flade tage bør prioriteres i lige så høj grad, som arbejdet på skrå flader.
Ved du, hvad der karakteriserer et fladt tag? Et tag kan defineres som fladt, når det har en hældning på under 15 grader, og kanten samtidig er hævet mere end 3,5 meter over jorden. Faldsikring på flade tage er vigtigt for at forebygge situationer, hvor den arbejdende kan glide ned eller tabe værktøj.


Sådan styrker du dine medarbejderes sikkerhed på et fladt tag

Vil du sikre dine medarbejdere både i højden og på jorden? Uanset om du ønsker faldsikring på flade tage eller stejle skråninger, kan du følge et par simple anvisninger, som sikrer den arbejdende.

 • Sørg for, at intet materiale eller værktøj kan glide ned fra taget eller rives væk med vinden.
 • Opstil stilladser, rækværker eller skiltning, når det er muligt. Se Kee Klamp og Kee Lite.
 • Arbejde på udhæng skal altid udføres fra lift eller stillads.
 • Vær opmærksom på vejrforholdene - blæst, regn, sne og frost øger risikoen for arbejdsulykker.
 • Vær bekendt med tagfladens type, før arbejdet sættes i gang. 
 • Er der huller i tagfladen, skal du faldsikre med rækværk eller solid overdækning. Se 
 • Benyt skridsikkert underlag til faldsikring på flade tage, når det er muligt.
 • Opsæt en tydelig markering 2 meter fra tagkanten med kæder, kegler eller afmærkningslister.

Get in touch with our sales staff

Contact us to get specific pricing information or help with planning your project.